Can't get Oxford 936 Based Enclosure to Mount in Windows 8

3 posts in this topic

Hi all,

I have a OWC Mercury Elite Pro Qx2 RAID Enclosure. The unit is setup in RAID5. It will not mount its single volume in Windows 8. It shows up properly as "eSATA-2 ExternalRAID" in Device Manager, but under the category "Other Devices", and I cannot get it to see a volume and mount it. It will mount via USB.

OWC swears it is an "isolated" case, but it does this on 4x of my Windows 8 machines and works in Windows 7. They also swear it is a SATA controller driver problem that Microsoft needs to fix. Perhaps, but that doesn't help me.

I know NewerTech has a USB3.0 - eSATA adapter that is under $30 or so. I could try that, though not ideal. Does anyone know of a small dongle-link adapter that will turn an eSATA drive into a NAS instantly? That would be a killed accessory. I have seen these for USB 2.0, but not eSATA.

UPDATE: Just remembered this Addonics adapter. I think I remember it but it wasn't shipping when I first found it.


Edited by muzicman82

Share this post

Link to post
Share on other sites

The unit doesn't require drivers as Windows should just see it as a disk drive. I actually forced it to use that Disk Drive driver, and it then shows up under Drives, but no volumes mount, so that doesn't work. According to OWC, there are no firmware updates.

Share this post

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now