blue_heart71

Member
  • Content Count

    294
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by blue_heart71

  1. Hi everyone, I bought 500gb Samsung 840 EVO to replace my 120gb OCZ Vertex 3 for my Sony laptop with sata2 interface. Benchmark wise, the EVO is faster in most areas while in real life the OCZ is faster. The EVO takes 23 second from pushing the power button until the login screen while the OCZ takes 14 second with windows 7 pro 64 bit. I formatted my EVO as NTFS, 4096b sector size, and then cloned the 1 partitioned OCZ to the 1 partition EVO using EASEUS program, which worked perfectly however, when running AS SSD benchmark I got the 112455 k bad message under the iastora and had to run another program called Mini Tool Partition Wizard which got it fixed. With the EVO I have rapid on, which gives superior benchmark number but noticed zero improvement in real life. Turning rapid on or off makes no real life difference at least for me. I can't figure out and need your help for why my EVO is slower than my OCZ for windows start up time and about little bit slower or same speed with other programs. Benchmarks are attached. The first set is the Samsung while the second is the OCZ Thank you
  2. blue_heart71

    How come my 840 EVO is slower than Vertex 3?

    Thank you Brian. I re-cloned the driver using mini tool partition and the EVO was as fast as the Vertex 3. So I installed Samsung Magician and deactivated indexing, prefetch, zero page file and turned rapid on and the drive became slower, although faster than my first cloning attempt but slower than before installing Samsung Magician. I reverted back all these enhancements and uninstalled Samsung Magician but nothing changed. Not sure if its worth turning overprovision on. The only time I used the laptop heavily is when working on Photoshop and other photo editing programs where I run files at least 300mb
  3. blue_heart71

    How come my 840 EVO is slower than Vertex 3?

    Continuum, the benchmark numbers should lower than 6Gbps, which is the case with me and I could care less about those numbers. It puzzles me how it is slower than the Vertex 3 in real world. I am going to disable rapid and remover the overprovision and see if that helps, otherwise, will go ahead and format and do clear install. If nothing improved then I am returning it. As Valleyforge said, it probably has to do with Sandforce drives Any recommendation for fastest Sandforce based drive the 500gb for less than $300?
  4. blue_heart71

    How come my 840 EVO is slower than Vertex 3?

    Valleyforge. Its like a magic. The 120GB drive with 8gb page file and 11gb free left on the drive is faster than 500gb drive + rapid tech (whether on or off) + 8gb page file. Although completely hate it but I may end up fresh installing just to eliminate the cloning possibility that making the drive slow and then install as much as software that I currently use and see how it feels. If nothing changed then I will return the EVO.
  5. blue_heart71

    How come my 840 EVO is slower than Vertex 3?

    Continuum, I had the alignment issue and fixed it with the mini tool partition wizard. I am not sure if the issue completely disappeared but since the block size turned into green color under iastora in the AS SSD benchmark I assumed it is fixed. If erasing my drive and clone it again would solve the problem then I don't mind to do it. I am not expecting or even looking to improve my benchmark numbers since my interface is sata2, which the numbers from EVO look good for that, but what I am concerned about the real world speed that I am looking to improve.
  6. blue_heart71

    How come my 840 EVO is slower than Vertex 3?

    I agree with you. The Vertex is a very good drive. I read somewhere else too after posting here that cloning could be the reason but again, the benchmarks are higher with the EVO but its the real life speed that looks slower and in fact twice as slow during windows start up. The reason I am avoiding fresh install because I had an issue with one of the Sony driver that took me a long time to fix it and I forgot what I did to get it fixed. Additionally, I have several software purchased that I have to reinstall and validate the purchase and can't remember where I saved the keys. including Creative cloud with monthly subscription, and many other photo editing software, M$ office...etc
  7. Just got my Corsair 16gb USB flash drive and tested it with HDtach and this is what I got: Burst read: 34mb/s Average read: 32.4mb/s Access time: 1.2ms CPU util. 12% Are those numbers impressive for USB flash drive specially the average read?
  8. blue_heart71

    Corsair Voyager USB flash 16gb score

    I have a done a test between my Corsair USB flash, hitachi 7200rpm, and Fujitsu 4200 drive, where I saved a photoshop file of 1.88gb from my Fujitsu to Corsair and it took the following times from the moment I hit ctrl+v till the window of copying disappeared (NOD32 anit virus was running) (OS windows Vista home premium) (4gb of Corsair was used as boostready) Fujitsu to Corsair: 4m25s Hitachi to Corsair: 4m34s (I think the extra 9 seconds cane after using the Corsair for reading 2 times and writing for the second time, seems it got tired ) fujitsu to Hitachi: 1m4s Corsair to Hitachi: 1m5s Corsair to Fujitsu: 1m10s Hitachi to Fujitsu: 1m8s
  9. Hi all, I just purchased Hitachi 100gb 7200rpm for my Fujitsu N6420. The burst rate using HDtune benchmatk is very disappointing (around 50mb) while it has to be at least 100mb. any clue what could be the reason? The Fujitsu 200gb 4200 drive that came with the laptop has higher burst rate (around 74mb/s) but average tranfer rate and access time is lower than the Hitachi. I have tried SATA controller driver from Intel and Fujitsu's website and got the same result. The notebook has 2 drive bay and drive both drives in different bays and the results are the same. Run DFT and no errors. Run Feature tools from Hitachi which supports SATA but it is reading both hard drives as ATA and when clicking on change SATA option it says the drive is not SATA drive!!! Is that Hitachi's software problem or there is something wrong in the notebook itself? Frankly speaking, I did not notice any speed increase between both drives. Is my Hitachi drive faulty?
  10. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    Thanks everyone, I have run Sisoft and Atto and got wierd result. As you can see from the attached images, the Hitachi has higher reading score than the Fujitsu while Fujitsu has higher writing degree and its write score is higher than its reading score, so I am confused. However, the way I am analyzing HDtune's benchmark (burst speed), is that it measures both the reading and writing speed and posts the average, and it could be true for the HDtach as well, but this is just an assumption. Can some sheds some light on Atto's beanchmark and how to read the score? The images will reveal what I am analyzing, I am attaching the new benchmark in addition to the old benchmarks and a separate link with every image just in case the image is not showing in the message So what do you think? http://www.pbase.com/shg2/image/78212705 http://www.pbase.com/shg2/image/78211457 http://www.pbase.com/shg2/image/78110299 http://www.pbase.com/shg2/image/78110272
  11. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    Thanks Frank, wise advice here is a link to the images, there are the first 2 photos in the gallery http://www.pbase.com/shg2/personal_and_others_retouching
  12. blue_heart71

    Corsair Voyager USB flash 16gb score

    Dont think mine is the GT one, however, this is where I bought it from http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16820233042
  13. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    As far as I know, the burst speed will affect the speed of transferring the data from harddrive's cash to the bus, so according to HDtune, instead of moving the data between the interface of the drive and the bus is 50mb/s instead of the normal 100mb and this will affect the performance to some extent although I am not sure how much. However, I am not sure how reliable is HDtune, as I only found it being used by notebookforum.com users. Any idea about this program?
  14. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    I just got an email from Hitachi as an aswer for my question for them that the feature tool is reading both SATA drives as UDMA 5, and this is what Hitachi answered me: "If Feature Tool is reporting both drives running in UDMA mode 5, then your BIOS is set to a compatibility mode so the machine thinks the drives are really IDE drives. Because the BIOS is reporting the drives as IDE, Feature Tool will not allow you to change SATA settings" I think I need to contact Fujitsu to verify what Hitachi is saying Will keep you updated
  15. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    I just searched for the hdparm, it is Linux program and wont work on Vista However, I am attaching screen shoots from both HDtune and HDtach for both drives (Hitachi 7200 and Fujitsu 4200 rpm) In the benchmarks below, notics the low vurst rate of the Hitachi This is HDtune's score for both drives This is HDtach's score for both drives
  16. blue_heart71

    Low burst rate with Hitachi 7200rpm notebook drive

    Thanks for your feedback Write cache is enabled as per hdtune and feature tools by Hitachi. I am not sure that I got you properly about your question regarding drive configuration. Is there a program called hdparm -i that I can doanload and install to get that info? Do you have a link for that program? There is no other issue beside the low burst rate. The average transfer rate is 38mb/s, and access time is 15ms. I forgot to add that I am using Windows Vista home premium 32 bit
  17. building a server for my company which will be used for controlling their accounting, sales, purchases and stores, it is web based SQL server (the terminals will access the server using IE), there will be max of 5 users who will access the database at the same time and i doubt there will be that huge access to the database, the operating system will be MS server 2003. the hardware setup i am thinking of is as follows: opteron dual core 2x1gb ddr400 ecc ram 4x74gb wdg on raid 10 1x74gb wdg as a hot swap for daily data backup dvd burner for daily data backup any motherboard that supports on board raid 10 what is your opinion and suggestions for the above setup? how reliable and safe is it? is raid 5 more recommended?
  18. blue_heart71

    Cute joke

    A seventy-five-year old year old man went to his doctor to get a sperm count. The doctor gave the man a jar and said, "Take this jar home and bring me back a semen sample tomorrow." The next day the seventy-five-year old man reappeared at the doctor's office and gave him the jar, which was as clean and empty as he had received it on the previous day. "Where's the sample?" said the Doctor. "Well, doctor, it's like this," the man explained. "First I tried with my right hand, but that didn't work. Then I tried with my left hand, but still nothing. Then I asked my wife for help. She tried with her right hand, then her left, still no joy. She even tried with her mouth, first with the teeth in, then with her teeth out, and still nothing." "I see.." said the Doctor dubiously. "Then what did you do?" "Well, I asked my sixteen year old neice to lend a hand, but she failed too, even when she took it between her legs and squeezed it really hard." "Her legs!" exclained the doctor, appalled. "So I went next door to Eileen, and she tried too, first with both hands, then both armpits in turn and she even tried rolling it between her knees, but still nothing. "You asked your neighbour?" cried the shocked doctor. "The old man replied, "Yes, but no matter what we tried we still couldn't get the happy fellowing jar open!"
  19. blue_heart71

    building a new pc

    link not working anyway, what you gonna use the system for?
  20. blue_heart71

    SCSI or Raptor for CAD Workstation?

    Why do you need a 8GB page file? 213881[/snapback] the page file is divided into 2 drives, each fixed 4gb. however, i dont think the size of page file is the problem, coz i tried 4gb page file and got the same result. even worse, when rendering a 150mb file, at the middle of rendering progress, he gets memory over flow error and autocad shuts itself, seems autocad uses the whole 2gb and it doesnt care about the page file so it transfers some of the infos there to free up some physical ram.
  21. blue_heart71

    SCSI or Raptor for CAD Workstation?

    off topic question have you ever faced fatal error message when opening files of 200mb or more? the computer i built recently takes about 4 min to open a 75mb file in autocad 2006 and takes about 500mb of ram and page file, it is 3d wireframe with materials. the system is 2gb ram and 8gb page file on 2 drives
  22. blue_heart71

    strange problems in newly built cad workstation

    *** PROBLEM SOLVED *** the problem was windows verified/installed the driver for the monitor from its own, so when you go to desktop-properties-setting-advanced-monitor, you find the monitor name that is being used which is viewsonic p180 the solution update/change the driver to plug and play or default monitor and the problem solved, even the view improved and got sharper and crispy thanks for your help guys.
  23. just built a workstation for a friend with these specifications amd64 3800+ x2 a8n-e m.b. 2x1gb pc3200 ocz ram quadro 3400 pci 256mb ram 1x 74gb raptor (windows and program files installed on partition c, no page file here, temp directory moved to the last partition e) 1x80gb hitachi sata ii (page file installed on the first partition) antec sonata ii 450w case winxp sp2 graphic card driver 77.18 he has a file of 75mb that includes around 7 materials with a balcony roofing of 14 mb that he created in autocad which itself is 3d wireframe, and this roof is being used for 5 balconies. he is unhappy with the machine because it takes around 5 minutes to load the model (75mb file size but autocad size reachs to 400mb in task manager) and takes about 4 minutes to render and autocad size reachs to 2gb in task manager. is this normal? or there is drafting or design error/problem? there is another problem he told me about today, the same files is no more getting rendered on the new machine, it reachs to 33% then rendering fails and exits to the wireframe file but no program hunging. the same files and after verifying the path for the materials was rendered on another machine. but when he removed the roof he could render, dont know why it working on another machine and not here. the system is working ok, ram test for 8 hours passed, power supply is good, no crashes no other bug in the system, tried several drivers including geforce 77.77 then reformat and installed winxp sp2 with updates and autocad certified driver 77.18 with no help, dont know whats going on anyone has any clue?
  24. blue_heart71

    strange problems in newly built cad workstation

    just remembered something. when i first installed windows and the certified driver by autocad 77.18 and in the middle of installation the driver, i got a garabge display on the monitor where i couldnt see or read anything (bunch of horizontal lines similar when you apply a refresh rate garabge that is not supported by the monitor, so i had to press the restart buttom on the case and reninstalled the same driver with no problem. on second windows installation (after format) i in stalled older graphic driver 71.84 with no problem but that didnt solve the problem so i installed driver 77.56 with no help then installed geforce driver 77.77 with no help, but whole these drivers didnt give me the garbage i had when installing 77.18, and after that i installed the certified driver 77.18 i got the same garbage again. i used driver cleaner to uninstall each driver set. is it possible that the uncertified drivers are having problems and the certified one from nvidia site has probelem or probably my graphic card has problem? another point, in autocad, when you choose the render results to be saved on file instead of showing it on the screen the rendering goes well with no problem but when you choose to show the results on the screen (viewport) it gets kicked in the middle of the way. so i think it is rendering ok as long as the result will be written to a file and not screen any opinion or comment?
  25. blue_heart71

    strange problems in newly built cad workstation

    forgot to add, he is uing autocad 2006 and there is no patches