mattsimis

Member
  • Content count

    15
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About mattsimis

  • Rank
    Member

Contact Methods

  • ICQ
    0
  1. About 10-30% on the LSI 9341 (flashed to SAS9300 generic to avoid INT15 issues). It was 60-75% with software onboard raid0 with just 3 drives, I imagine it gets even worse the more you add. With INT13 (diff int) boot support disabled the controller doesnt add much longer to reboots.. about 20sec maybe. MRFS, the reason I wanted a controller that might do 6-7GB/s is I wanted to future proof 12Gb/s support later, so I could use cheap drives now and in a couple of years upgrade to hopefully cheap excess enterprise 12Gb drives. On a card like the 9341, its 4 channels x 12Gb x 2 Ports right? So ignoring the PCIe interface, its max connectivity would be limited to 2x 6GByte..?
  2. Thanks, hopefully the last SSD for the set arrives in the post and I'll have 6x SSD rocking raid0 (and some sort of nightly back up to HDD of course!).
  3. Its all fine now. The middle slot + the LSI 93xx doesnt like each other, as in the LSI card isnt detected and the BIOS on the mobo got corrupted. What did work however was moving the 93xx to slot 1 (the full fat 16x PCIe 3.0 slot) and the GPU to Slot 2, which brings down the speed to PCIe 3.0 8x for PCIe 16 (physical) slots 1 and 2. This is 5x OCZ Trion 150's on the LSI SAS9341 reflashed to SAS9311 (/supermicro SAS3008 generic) running at PCIe 3.0 8x. Also unlike the manual above (which I had found and read yesterday), this statement is incorrect: "All PCI Express x1 slots will become unavailable when a PCIe x4 expansion card is installed." What actually happens is all slots continue to work on the board, however the 4x slot (electrically, its Slot3 which is a physcial 16x length slot) operates at 1x (but at 2.0 PCIe speed).
  4. Ordered a SAS2308 based card today. Came home and had a thought, I can use the onboard GFX on my HTPC and use its single PCIe slot to test the LSI (now on SAS3008 firmware from Supermicro) in Ubuntu. And guess what.. 540MB/s with one drive, 940MB/s with two. The 200MB/s limit is some sort of weird fault with my motherboard (Z97x Gigabyte Gaming 3).. only 1 slot seems to work properly, the one slot I use already for my GPU. So.. seems to be nothing wrong with the LSI card, though now I have 2x SAS HBA's !!
  5. Tested it in Ubuntu last night, same 200MB/s limitation.
  6. Indeed, but we have moved on to a new low of trying to break the mightly 200MB/s barrier now.
  7. Managed to get the 9311-8i IR firmware installed, including RAID0 support (which required disabled LAN and GFX and other stuff in BIOS). Exactly the same, 200MB/s in Crystalmark (and file copy in Windows goes from 2GB to 190MB/s after 2seconds). Sigh
  8. Of course Im using the 9300 driver! I also let Windows use its own driver (provided by LSI, dated 2015) and the latest on site. The 9341 seems to use a "Megaraid" driver while the 9300 and 9311 use the same LSI_SAS3.sys driver. Ill try the Megaraid driver (ie the one for the card pre-crossflashing) later but I doubt it will work from looking at the INF file. I followed the guide here which suggests its faster as a 9300, RAID0 on the 9341 was the slow option (and not an option for me as I dont have a server board). https://forums.servethehome.com/index.php?threads/crossflashing-of-lsi-9341-8i-to-lsi-9300-8i-success-but-no-smart-pass-through.3522/
  9. Ok.. before throwing more cash at it, tonight I got the 9341-8i working by crossflashing (possible via UEFI shell only!! ffs so annoying) to a 9300-8i. I now have a IT mode device, which isnt what I wanted. I set up striping in Windows 10 and performance is abysmal, capped at 200MB/s. Largely the same if just using one drive with no striping. Same drives as above which are doing 550MB/s off onboard Intel PCH. Back to googling..
  10. Anyone know if the IBM Serveraid 5210 is locked to IBM hardware (or otherwise not compatible with "normal" PCs)? Its a LSI SAS3108 based card. The alternative is the Supermicro AOC SAS2308 based cards, which are nearly the same price but a generation older.
  11. So... the problem with the LSI 9341 (and 9300, 9311 etc) is they require Interrupt 15 support in the motherboard.. which isnt in most consumer boards (mostly in server boards). Im getting Code 10 (and even completely disabling onboard SATA doesnt help) in Windows as were others, who contacted LSI who said: ============================================= The 9341-4i and -8i are software raid controllers. It has to be able to allocate memory during boot up or the driver will not initialize. The system board must support Interrupt 15 (memory allocation). Many desktop and workstation boards do not support INT15. There is no workaround it The better option is use a hardware raid model 9361-4i or -8i ----- Sucks big time.
  12. That INT13 stuff absolutely would have caught me out too, thanks for sharing!
  13. Well as a reference point Im using my cheap, no name (Kingdian P3's) SSD's and onboard Z97 Intel software raid0, this is 3 drives: Thats about 520MB/s each and effectively "free".. these are $99 SSDs and no hardware controller at all. With 4 it would prob do 2GB/s at which point I think the Intel PCH hits a wall, hence the controller plan. Ill post back when I get the Dell 3008 based card, lets see if its as woeful as the NewEgg reviews suggest.
  14. Well, silence here but I just bought this: http://www.ebay.com/itm/272268223674 LSI (Dell) SAS9341-8i for $110 with free shipping.
  15. Just for fun, I wanted o put together a string of SSD's in Raid0 and use it for a games drive (since all the saves are in Cloud etc now redundancy isnt important). Ive been picking up 480GB Sata3 SSDs for the last couple of weeks (started out as another idea). Whats the cheapest PCI3.0 performance orientated controller I can use for this? Ive found the Dell PERC H330 which is a LSI SAS3008 based controller for about $240.. anything else out there? Again, this is purely for fun, Im aware "cheap + RAID0" is a bad plan for data integrity!